سه شنبه ۴ آبان ۱۴۰۰ | Tuesday 26 October 2021

طرح پژوهشی دانشجویی خاتمه‌یافته در حوزه مهندسي پزشكي- بيومواد؛

چاپ زیستی سه بعدی و مشخصه یابی داربست‌های مهندسی بافت پوست بر پایه آلژینات حاوی پلی اتیلن ایمین

merc

دانشجو دکتر نگين خشنود

مقطع تحصیلی دكتري

استاد راهنما دكتر علي زمانيان

زمینه کاربرد پروژه استفاده از چاپ زیستی سه بعدی در ترمیم زخم و تسریع در فرآیند بهبود به خصوص برای بیماران پروانه ای و دیابتی

خلاصه پروژه: چاپ زیستی سه بعدی به عنوان یک روش نوین در ترمیم و جایگزینی بافت های آسیب دیده بدن و همجنین امکان تولید ارگانهای کاملی مثل کلیه، کبد و قلب در آینده، از مباحث تحقیقاتی روز دنیا می باشد. در این روش سلولها در بستر یک جوهر زیستی به صورت سه بعدی چاپ شده و در شرایط کنترل شده رشد داده می شوند تا به بافت مورد نظر تبدیل شود. از مهمترین اجزای این تکنولوژی وجود یک جوهر زیستی مناسب با خواص کنترل شده می باشد که امکان رشد سلولها و حرکت به سمت تولید بافت را میسر سازد. در این پژوهش جوهر زیستی جدیدی بر پایه هیدروژل آلژینات و پلی اتیلن ایمین (PEI) طراحی و ساخته شد. خواص این جوهر جدید اعم از رئولوژی، تخریب پذیری، خواص مکانیکی، سمیت و رفتار سلولی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج رئولوژی افزایش ویسکوزیته و مدول storage آلژینات را با افزودن PEI نشان داد. نتایج نشان داد که با افزایش میزان PEI انسجام و قابلیت چاپ آلژینات تا 88% افزایش پیدا می­کند و در 7 درصد PEI بهترین عملکرد زیستی را خواهیم داشت. همچنین کنترل رفتار تخریب و افزایش دو برابری استحکام فشاری از دیگر نتایج حاصل بودند. به عنوان مدل این جوهر زیستی با کمک روش چاپ زیستی سه بعدی برای ترمیم زخم بر روی نمونه های حیوانی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج مطالعات درون تنی بر روی نمونه­های موشی، پس از 7 روز ترمیم زخم و تسریع در فرآیند بهبود و عدم تشکیل اسکار را نشان داد که در مقایسه با نتایج سایر مطالعات منتشر شده توسط محققان سرعت حدودی دو برابری را نشان می دهد. در فاز بعدی تحقیق و با طی مراحل قانونی بررسی بر روی نمونه های انسانی انجام خواهد شد که با توجه به نتایج فاز اول امیدواری زیادی برای یافتن راهی نوین در درمان زخم های بیماران پروانه ای و دیابتی وجود دارد.