شنبه ۲۲ مرداد ۱۴۰۱ | Saturday 13 August 2022

در پژوهشگاه مواد و انرژی منتشر شد؛

کتاب «نانوسیالات هیبریدی برای انتقال حرارت جابجائی»

815752AE FA61 4ABD A300 98B8E691A4FD

کتاب «نانوسیالات هیبریدی برای انتقال حرارت جابجائی» توسط دکتر سید امیرحسین زمزمیان عضو هیات علمی پژوهشگاه مواد و انرژی، ترجمه و به همت کمیته انتشارات این پژوهشگاه منتشر شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه مواد و انرژی، این کتاب در سال 2020 میلادی در انتشارات بین المللی آکادمیک پرس و موسسه الزویر توسط دکتر حفیظ محمد علی، دانشیار مهندسی مکانیک دانشگاه نفت و مواد معدنی ملک فهد عربستان سعودی و گروه نویسندگان تهیه و تنظیم شده است.

در این کتاب در خصوص اهمیت انتقال حرارت توسط نانوسیالات مختلف هیبریدی یا چندتایی، میزان بهبود انتقال حرارت در جریان جابجائی و نحوه انتقال حرارت در نانوسیالات هیبریدی مورد بررسی قرار گرفته است. لازم به ذکر است، در سال های اخیر، نانوسیالات هیبریدی به عنوان محیطی مشابه با نانوسیالات تکی برای انتقال حرارت شناخته شده اند. نانوسیالات هیبریدی ترکیبی از سیال پایه همراه با معلق سازی و پایداری دو یا چند نانوذره هستند، تا به این ترتیب ویژگی‌های حرارتی-فیزیکی، نوری، رئولوژی سیال و مورفولوژی بیشتری را داشته باشند. برای مثال سیال پایه مانند آب، اتیلن گلیکول، انواع روغن های صنعتی ، روغن ترانسفورماتور و یا روغن های معدنی نفتیک و نانومواد مختلف شامل نانوذرات آلومینا، اکسید مس، اکسید تیتانیوم، اکسید نقره، اکسید سیلیسیوم، اکسیدهای مختلف آهن،اکسید منیزیم، نانولوله های کربنی تک دیواره و چنددیواره، گرافن، گرافیت، نانوذرات فلزی مس، آلومینیوم و نقره و غیره  به صورت جفت های دو تائی و یا چندتائی تاکنون در پژوهش های مختلف در نانوسیالات هیبریدی مورد استفاده قرار گرفته است. پیش‌بینی می‌شود نانوسیالات هیبریدی با توجه به دامنه جذب بیشتر، زوال کمتر، هدایت حرارتی بیشتر، افت فشار کمتر، افت اصطکاک و قدرت پمپاژ کمتر نسبت به نانوسیالات ساده، جایگزین آن‌ها شود. نانوسیالات هیبریدی در کاربردهای بسیاری مانند گردآورنده های صفحه تخت خورشیدی، سامانه‌های فتوولتائیک حرارتی، سامانه‌های کنترل حرارتی اجزای الکترونیک، سامانه‌های کنترل فتوولتائیک حرارتی، دستگاه‌های برش، سامانه‌های موتوری و خنک کننده‌های خودکار مورد آزمایش قرار گرفته اند.

ترجمه این کتاب بر اساس تجربه پژوهشی چندین ساله نگارنده در زمینه فناوری های نوین انرژی و نانوانرژی شامل کاربرد نانوسیالات در صنایع حرارتی و برودتی انجام شده است.

گفتنی است، در ترجمه نسخه اولیه این کتاب مهندس مرجان مهرعلی بیدآخوندی دانشجوی رشته مهندسی انرژی های تجدیدپذیر پژوهشگاه مواد و انرژی و مهندس سید مصطفی حق شناس، همکاری و مشارکت داشته اند.

سید امیرحسین زمزمیان

عضو هیات علمی پژوهشگاه مواد و انرژی