همزمان با هفته پژوهش، نشست علمی و تخصصی "پژوهش، فناوری و رسانهها؛ نقش رسانهها در معرفی، تبیین و تشریح دستاوردهای علمی، فناورانه دانشگاهی" با حضور دکتر غفاری معاون فرهنگی وزیر علوم، دکتر علیرضا عبداللهینژاد مدیرکل روابط عمومی وزارت علوم و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، دکتر مهدی فرقانی رئیس دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی، دکتر هادی خانیکی استاد دانشگاه علامه طباطبایی، دکتر حمیدرضا مدقق سردبیر گروه علم و فناوری شبکه خبر و استاد روزنامهنگاری و جمعی از اساتید حوزه ارتباطات، روزنامهنگاران حوزه علم و فناوری و معاونان پژوهشی دانشگاهها در سالن اجلاس سران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه، در ابتدای این نشست دکتر عبداللهینژاد مدیرکل روابط عمومی وزارت علوم با تاکید بر بکارگیری قابلیتهای دانشجویان گفت: بنابر گفته رئیس دانشگاه اهواز، در شرایط تحریم کشور یکی از ۱۰ گره اصلی وزارت نفت، به دست توانمند پژوهشگران و ایدهپردازان دانشجو از طریق ساخت دستگاههایی برای استخراج نفت صورت گرفت.
وی افزود: اکنون با کمک پژوهشگران دانشگاهی در حوزه مقابله با ریزگردها اقدامات مناسبی انجام شده است و درحال حاضر دانشگاههای مختلف حوزه علوم انسانی نیز فعالیت متفاوتی را در این راستا انجام می دهند.
مدیرکل روابط عمومی وزارت علوم در رابطه با کارکرد رسانهها در عصر حاضر بیان کرد: درحال حاضر رسانهها از حاشیه به متن آمدهاند لذا امروزه هر چه بر مهارتهای رسانهای تاکید کنیم میتوانیم دستاوردهای خود را در حوزه رسانه به نحو بهتری ارائه دهیم.
در ادامه دکتر غلامرضا غفاری معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، اظهارداشت: الزاماً وقتی بخواهیم به جایگاه و نقش مهم ارتباطات در عصر مدرن رجوع کنیم، با جایگاه رسانه در حیات آکادمیک و دانشگاه مواجه میشویم. اگر تحولات نسلی دانشگاهها را مرور کنیم متوجه میشویم نسلهای دانشگاهی امروزه در رسانه ایفای نقش میکنند و تحقق مأموریت و رسالتهای دانشگاه بدون توجه به رسانه و علم ارتباطات امکانپذیر نخواهد بود.
دکتر غفاری تصریح کرد: در دوره جدید از علم و پژوهش و دانشگاه مردمی بحث میشود و دانشگاهی که نسبت به مسائل پیرامون خود حساس است، جایگاه ویژهای دارد لذا در نظام دانشگاهی نمیتوان نقش رسانه را نادیده گرفت.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در پایان خاطرنشان کرد: رابطه رسانه و پژوهش نیازمند استفاده از دانش و گسترش آن است.
دکتر هادی خانیکی استاد علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی نیز در این نشست گفت: ارتباط صحیح بین رسانهها و نهادهای علمی و پژوهشی نیازمند یک واسطه است که از آن به عنوان روزنامهنگاران علم یاد میشود، کسانی که بتوانند علم را بفهمند و از طرف دیگر روزنامهنگاری را تجربه کرده باشند.
وی گفت: یکی از نکات مهم برای موفقیت ارتباط پژوهش و رسانه ها و انعکاس اخبار علمی در جامعه این است که پژوهش ها در راستای نیازهای واقعی مردمی باشد.
دکتر خانیکی تاکید کرد: دانشگاه ها و نهادهای پژوهشی به دنبال انعکاس اخبار مثبت و موفقیت ها هستند ولی اگر پژوهش ها در راستای دغدغه های مردم باشد خود به خود در جامعه مخاطب پیدا می کند.
در ادامه دکتر فرقانی رئیس دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر اینکه اکنون نیازمند اصلاح نگرش در حوزه تولید علم و رسانه هستیم، گفت: در کشور ما علیرغم اینکه ۱۶۰ سال است که از آغاز انتشار نشریه علمی میگذرد اما گفتمان در این حوزه هنوز جدید است و لازم است تا مورد بحث قرار گرفته و کاربردی شود.
وی با ابراز خرسندی نسبت به پیوند حوزه علم و رسانه اظهار داشت: امیدوارم با بحث، گفتوگو و هماندیشی کمک کنیم تا همگراییهای تازهای بین حوزه علم و فعالیتهای پژوهشی با رسانهها شکل گیرد.
دکتر فرقانی در پایان گفت: باید از منظر رسانهای به رویدادهای علمی نگاه کنیم و ارزشهای خبری را در رویدادهای پژوهشی بگنجانیم.