شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۸ | Saturday 14 December 2019

28.7.98 1گفتگوی عضو هیات علمی پژوهشگاه مواد و انرژی درباره‌ نوبل شیمی ۲۰۱۹ در شبکه چهار سیما

دکتر ابوذر مسعودی، عضو هیات علمی پژوهشگاه مواد و انرژی، در چهلمین قسمت از فصل ششم برنامه‌ تلویزیونی «چرخ» که روزهای یکشنبه، دوشنبه و سه‌شنبه، از ساعت ۱۹ به‌ صورت زنده از شبکه‌ چهار پخش می‌ شود، درباره‌ نوبل شیمی ۲۰۱۹ گفتگو کرد.

به گزارش روابط‌عمومی پژوهشگاه، دکتر مسعودی رئیس پژوهشکده نیمه‌هادیها و استاد الکتروشیمی پژوهشگاه مواد و انرژی به عنوان مهمان و کارشناس برنامه، این گفت‌وگو را با توضیحاتی درباره‌ برندگان جایزه‌ نوبل 2019 آغاز کرد و گفت: جایزه‌ نوبل شیمی امسال به‌ طور مشترک به «جان بی گودایناف» دانشمند آمریکایی، «استنلی ویتنگهام» دانشمند انگلیسی و «آکیرا یوشینو» محقق ژاپنی، به دلیل ابداع باتری‌ های لیتیوم-یونی تعلق گرفت. این باتری سبک، قابل شارژ و قوی اکنون در همه چیز از تلفن‌ های همراه گرفته تا لپ‌تاپ ها و ابزارهای الکترونیکی استفاده می‌‌شوند. این باتری می‌‌تواند مقادیر قابل توجهی از انرژی خورشیدی و انرژی بادی را در خود ذخیره کند و امکان ایجاد یک جامعه بدون سوخت فسیلی را فراهم کند. باتری‌ های لیتیوم-یونی از سال ۱۹۹۱ که به بازار عرضه شدند، زندگی ما را متحول کرده‌ اند.

وی در ادامه گفتگوی خود به تاریخچه باتری پرداخت و درخصوص باتری‌های اولیه و باتری‌های قابل شارژ ،تحول آنها تا باتری‌های لیتیم- یونی و همچنین نسل آینده باتری‌های لیتیمی و غیر لیتیمی توضیح داد.

گفتنی است، تعدادی از اعضای هیات علمی در پژوهشکده‌های نیمه هادی‌ها ، فناوری نانو و مواد پیشرفته و همچنین سرامیک پژوهشگاه مواد و انرژی در زمینه باتری‌های لیتیم، فعالیت پژوهشی و فناورانه دارند.

تاکنون ۱۱۱ جایزه‌ نوبل شیمی در فاصله‌ زمانی میان سال‌ های ۱۹۰۱ و ۲۰۱۹ اعطا شده است. در ۶۳ دوره، جایزه‌ نوبل شیمی تنها به یک نفر اعطا شده است و پنج دانشمند زن برنده‌ جایزه‌ نوبل شیمی شده‌ اند.