توسط پژوهشگران پژوهشگاه مواد و انرژی و دانشگاه سمنان محقق شد؛
موفقیت در نوآوری و کاربرد فناوری نانو در حوزه فرآوری مواد معدنی و تغلیظ سنگ آهن
دستاوردهای پروژه دکتری امیر حسنجانی روشن دانشجوی دکتری مهندس مواد پژوهشگاه مواد و انرژی، با راهنمایی دکتر محمدرضا واعظی عضو هیأت علمی پژوهشکده فناوری نانو و مواد پیشرفته این پژوهشگاه و دکتر اسماعیل عمادالدین عضو هیأت علمی دانشکده مواد و متالورژی دانشگاه سمنان و همچنین مشاوره دکتر حسن کوهستانی عضو هیأت علمی دانشکده مواد و متالورژی دانشگاه سمنان منجر به موفقیت هایی در نوآوری و کاربرد فناوری نانو در حوزه فرآوری مواد معدنی و علی الخصوص تغلیظ سنگ آهن، شده است.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه، دکتر واعظی با بیان این مطلب گفت: با توجه به وجود ناخالصی های مختلف که باعث پایین بودن عیار آهن در معادن سنگ آهن کشور می شود و همچنین مشکلات زیست محیطی برخی کلکتورهای صنعتی مورد استفاده در فرآیند فلوتاسیون، تلاش بر اینست که جایگزین مناسبی برای آن پیدا شود که از جمله اهداف این پروژه محسوب می شود. همچنین وارداتی بودن اکثر کلکتورها و یا مواد اولیه ساخت آنها از دیگر چالش های آن در صنایع پرعیارسازی مواد معدنی محسوب می شود که باتوجه به تغییرات نرخ ارز و همچنین مشکلات واردات بر اثر تحریم ها، خود علتی بر تعریف این طرح می باشد.
وی با اشاره به اینکه استفاده از فناوری نانو و استفاده از نانو مواد در فرآیند فلوتاسیون و تغلیظ سنگ آهن برای اولین بار در کشور انجام شده است، گفت: بررسی نتایج آزمایشگاهی فرآیند فلوتاسیون با استفاده از نانو ذرات کلوئیدی سنتز شده نشان از جداسازی ناخالصی هایی نظیر فسفر و سیلیس با انتخابپذیری بالا دارد که علاوه بر افزایش عیار آهن در کنسانتره، بازیابی آهن را نیز در بر خواهد داشت و تلفات آهن را به حداقل می رساند.
دکتر واعظی ادامه داد: از نکات مهم درباره این طرح، سنتز نانو ذرات کلوئیدی مورد استفاده به عنوان کلکتور می باشد که قابلیت صنعتی سازی را داراست و این تیم تحقیقاتی امکان تولید آن در مقیاس بیشتر را نیز دارد.
وی خاطر نشان کرد: دستیابی به توزیع یکنواختی از نانو ذرات کلوئیدی سنتز شده و کنترل سایز ذرات سنتز شده و همچنین مورفولوژی نانو ذرات جهت افزایش خواص آبگریزی و تغییر کشش سطحی که در فرآیند فلوتاسیون نقش بسزایی دارد، از دستاوردهای این طرح می باشد.
وی در ادامه به نتایج این بررسی اشاره کرد و اظهار داشت: از نتایج به دست آمده میتوان به حصول افزایش زاویه تماس و خواص آبگریزی بر روی ناخالصی های یاد شده در خوراک سنگ آهن مورد استفاده در فرآیند فلوتاسیون و افزایش چسبندگی ذرات ناخالصی با انتخاب پذیری بالا به حبابهای هوا در فرآیند فلوتاسیون، و افزایش عیار آهن اشاره نمود. همچنین اقتصادی بودن روش تولید این کلکتورها و وجود مواد اولیه جهت سنتز این نانوذرات کلوئیدی در داخل کشور از جمله نتایج اقتصادی این پروژه است.
دکتر واعظی در پایان افزود: نتایج این پژوهش که با حمایت شرکت آرون پاد بهاباد در حال انجام است، در قالب چند مقاله با نمایه ISI و کنفرانس های معتبر بین المللی ارائه خواهد شد.