سه شنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۸ | Tuesday 10 December 2019

21.8.981

حمایت دولت جهت خرید دستگاه پیش تصفیه ساخت محققان پژوهشگاه مواد و انرژی

دستگاه پیش تصفیه به روش انعقاد الکتریکی که در پژوهشگاه مواد و انرژی طراحی و ساخته شد، در سامانه برنامه حمایت از توسعه بازار ماشین‌آلات صنعتی پیشرفته ساخت داخل که زیر مجموعه معاونت ریاست جمهوری است، به ثبت رسیده است (پکیج مذکور با عنوان سیستم انعقاد الکتریکی و با شناسه 768 در سامانه http://hitechmachine.ir  بارگزاری شده است) و صنعتگران، چرمسازان و سایر مشتریان می‌توانند به‌صورت لیزینگ، دستگاه را در اقساط دو ساله و با بهره کم خریداری کنند.

به گزارش روابط‌ عمومی پژوهشگاه مواد و انرژی، طراحی و ساخت سیستم انعقاد الکتریکی جهت پیش ‏تصفیه فاضلاب صنعت دباغی چرم که یکی از به‌روزترین و کاربردی‌ترین روش‌های تصفیه فاضلاب در دنیاست توسط دکتر لیلا داورپناه عضو هیات علمی گروه محیط زیست پژوهشگاه مواد و انرژی و به‌منظور حل مشکلات محیط زیستی ناشی از فاضلاب صنعت دباغی صورت گرفته است و در تیرماه 1397 در محل یکی از کارخانجات دباغی در چرمشهر ورامین نصب شده و با موفقیت در حال کار است.

دکتر داورپناه مجری پروژه در این خصوص گفت: مقادیر بسیار بالایی از آب در طی فرآیند تولید چرم مصرف می‌شود و حدود 90% از این آب مصرفی به‌صورت فاضلاب تخلیه می‌شود که بار آلودگی بالایی را تولید می کند. به‌دلیل عدم تعبیه سیستم پیش ‏تصفیه در واحدهای دباغی چرمشهرها، بار آلودگی بالایی بر تصفیه خانه مرکزی تحمیل خواهد شد و خروجی به استاندارهای مجاز تخلیه نخواهد رسید. بنابراین احداث سیستم پیش تصفیه برای واحدهای مستقر در چرمشهر الزامی است، چرا که اگر پیش‏ تصفیه به درستی انجام نشود تصفیه‌خانه مرکزی بازدهی مناسبی نخواهد داشت.

این پژوهشگر با بیان اینکه این سیستم بر اساس فرایند انعقاد الکتریکی کار می‌کند و امروزه تکنولوژی نوینی در اروپا و آمریکا به حساب می‌آید، گفت: دباغی‌ها و چرمسازی‌ها معمولا در شهرک‌های صنعتی هستند که یک تصفیه‌خانه مرکزی دارند و تمام واحدها موظفند COD خروجیشان را توسط سیستم پیش تصفیه تا زیر 2000 برسانند و وارد تصفیه‌خانه مرکزی کنند (براساس پیوست ۵ کتابچه ضمائم قرارداد سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران)، اما متاسفانه در چرمشهرها این اتفاق نمی افتد و واحدهای صنعتی سیستم پیش تصفیه ندارند.

وی افزود: روش انعقاد الکتریکی که یکی از روش‌های به روز دنیا است به دلیل پیچیدگی‌های آن تا به‌حال در ایران در اشل صنعتی اجرا نشده و تنها در بعضی دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی یا در اشل آزمایشگاهی و یا بصورت پایلوت کار شده است و تاکنون دانش فنی آن در کشور ما وجود نداشته و بومی سازی نشده بود چرا که بومی سازی این فناوری کار بزرگی است و نیاز به بررسی های علمی و آزمایشگاهی دقیق دارد و ما این دانش، فضا و امکانات را در پژوهشگاه در اختیار داریم.

دکتر داورپناه دیگر کاربرد این سیستم را در پیش تصفیه فاضلاب در صنایعی دیگر نظیر رنگرزی، دامپروری، کاغذسازی، تولید روغن نباتی، تولید مواد شوینده، کارواش  و ... دانست و افزود: این سیستم جهت پیش‏ تصفیه در تصفیه‏‌خانه‌های آب شهری به‏‌منظور حذف کدورت به‏‌عنوان جایگزین با روش انعقاد شیمیایی نیز کاربرد دارد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: بزودی این پروژه در سطح کشور به‌دلیل جلوگیری از هدررفت آب، امکان بازیافت آب در برخی صنایع و همچنین تصفیه موثر فاضلاب به نحوی که منابع زیرزمینی آب دچار آلودگی نگردد، اجرائی خواهد شد.

گفتنی است، نشریه فنی، مهندسی، آموزشی، پژوهشی و اطلاع رسانی صنعت چرم، مصاحبه دکتر داورپناه در خصوص حمایت دولت جهت خرید این دستگاه را منتشر نموده است.